• 1394/08/09 - 09:06
  • 25
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

به بهانه ي هفته پدافند غير عامل

پدافند غير عامل

علي اكبر قرباني هفته ای که در آن قرارداریم به عنوان هفته پدافند غیر عامل نامگذاری شده است (چهارم تا دهم آبان).هدف از این نامگذاری نهادینه کردن تفکر مصون سازی در همه شئئون جامعه می باشد .به همین بهانه نگاهی اشاره مختصری به مهمترین تهدید حوزه سلامت یعنی بیوتروریسم داریم .            

ترور چیست؟  « ترور» در کلمه به معنی «ترساندن» است و در فرهنگ سیاسی جهان عبارت است از هرگونه اقدام خصمانه و مخفیانه علیه فرد یا افرادی در حوزه‌ای محدود یا گسترده، با اهداف اقتصادی ، کشاورزی ،صنعتی و ... با هدف ایجاد ارعاب یا باج‌خواهی .
انواع تروریسم : تروریسم انواع مختلفی دارد ازجمله تروریسم هسته ای ،ناکوتروریسم ،تروریسم سیاسی ،تروریسم مذهبی ،تروریسم کشاورزی ،بیوتروریسم و........


تعریف بیوتروریسم
بر اساس تعریف پلیس بین الملل درسال 2007 بیوتروریسم عبارت است از منتشر کردن عوامل بیولوژیکی یا سمی با هدف کشتن یا آسیب رساندن به انسان‏‌ها، حیوانات و گیاهان با قصد و نیت قبلی و به منظور وحشت‌آفرینی، تهدید و وادار ساختن یک دولت یا گروهی از مردم به انجام عملی یا برآورده کردن خواسته‏ای سیاسی یا اجتماعی.


خصوصیات جنگ افزارهای میکروبی
با گسترش فزاینده تروریسم، تمایل گروه های تروریستی به استفاده از سلاح های مرگبار بیشتر می شود. در این میان سلاحهای میكروبی، سلاح بسیار مطلوبی برای تروریست ها به حساب می آید. آنچه سبب شده تا گروه های تروریستی به استفاده از سلاح های میكروبی تمایل داشته باشند محسنات و مزیت های  فراوان آن از جمله  تولید ساده مواد بیولوژیك كه به دانش پیچیده و بالا نیازی ندارد ، سهولت استفاده از این عوامل بیماری زا ، تاثر گذاری شدید این روش برای ایجاد و گسترش ترس و وحشت، نگهداری راحت ، قابلیت انتشار آسان، مصون ماندن نیروی خودی، قدرت تكثیر عوامل میكروبی زنده  ،دشواری بسیار در ردیابی تروریست های استفاده كننده، دامنه گسترده تاثیر گذاری از انسان ها گرفته تا حیوانات و اراضی كشاورزی و مزایای متعدد دیگر، سبب شده گروه های تروریستی به تروریسم میكروبی تمایل داشته باشند. بیش از 20جنگ افزار بیولوژیک را شناسائی و بر اساس میزان کارائی آنها، طبقه بندی نموده اند.                                                                              سازمان جهانی بهداشت تخمین زده است که رها سازی ۵۰ کیلوگرم اسپور آنتراکس در طول یک خط ۲ کیلو متری در یک جمعیت ۵۰۰۰۰۰ نفری باعث ۱۲۵۰۰۰ مورد عفونت و۹۵۰ مورد مرگ می شود, که در مقایسه با سایر جنگ افزارها رقم عظیمی را تشکیل می دهد. سازمان مزبور، تخمین زده است که در پی آزاد سازی ۱۰۰ کیلوگرم افشانه حاوی اسپور آنتراکس بر فراز شهر واشنگتن، حدود ۱۳۰ هزار تا ۳ میلیون نفر به هلاکت خواهند رسید که قابل مقایسه با قدرت تخریبی یک بمب هیدروژنی می باشد.


پیچیدگی‌های برخورد با عوامل میکروبی:
 1 مقادیر اولیه عامل اندک است و در نتیجه در لحظات اولیه هجوم قابل ردیابی نیست. اما در مدت کوتاهی اگر میکروب زنده باشد تکثیر می‌شود و حوزه گسترده‌ای را خواهد پوشاند.
2 آثارشان دیر ظاهر می‌شود. معمولاً بیماری یک دوره نهفته دارد که از لحظه آلوده شدن تا بروز علائم را شامل می‌گردد. همین زمان، تشخیص را به تأخیر انداخته و در عین حال باعث انتشار بیماری خواهد شد. طبعاً هر چه زمان کمون ( زمان نهفتگی ) بیماری بیش‏تر باشد، خطر بروز همه‏‌گیری بیش‏تر خواهد بود.
3 مهار آن مشکل است. افراد آلوده به‏ صورت بیمار یا ناقل بدون آن‏که بتوان ایشان را تحت کنترل قرار داد در منطقه جابه‏‌جا می‌شوند ویا به عقب خط باز می‌گردند. با این کار باعث گسترش شدید عامل می‌شوند.
4 عموماً قابل انتقال و سرایت از یک فرد به فرد دیگر هستند.
5 غیرقابل تشخیص با حواس پنجگانه هستند. یعنی رنگ و بو ندارند


ادامه دارد

  • گروه خبری : مصاحبات و مقالات
  • کد خبر : 21355
کلمات کلیدی