بهترین زمان براي اولین ویزیت دندانپزشکی کودکان
از نظر علمی، بهترین زمان براي اولین ویزیت دندانپزشکی، همزمان با رویش اولین دندان شیري است. میانگین این زمان حدود 8 ماهگی است.
سلامت نیوز: از نظر علمی، بهترین زمان براي اولین ویزیت دندانپزشکی، همزمان با رویش اولین دندان شیري است. میانگین این زمان حدود 8 ماهگی است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ماهنامه دنیاي سلامت، اگر براي والدین چنین امکانی وجود نداشت یا دسترسی به دندانپزشک اطفال که میداند چطور باید کودك را معاینه کند، مقدور نبود تا یک سالگی لازم است اولین معاینه دندانپزشکی صورت گیرد. در این ملاقات اولیه، دندانپزشک روشهاي رعایت بهداشت و اینکه چطور باید دندانهاي کودك را تمیز کنند و حتی رژیم غذایی که میتواند سلامت دندانهاي کودك را تضمین کند به مادر و پدر میآموزد. این نکته را همه والدین باید مدنظر قرار دهند و تا یک سالگی لااقل یک بار کودکشان را نزد دندانپزشک ببرند. آنها نباید منتظر توصیه کسی باشند. این اولین اشتباه مادر گرامی از روي ناآگاهی بوده است.
اما اولین تغییر حالت یا علامتی که میتواند دال بر پوسیدگی دندان باشد، چیست؟
یک مادر چگونه میتواند متوجه آن شود؟
لازم است بدانید اولین دندانهایی که در بچهها پوسیده میشوند، دندانهاي قدامی فک بالا هستند. علتش هم میتواند این باشد که این دندانها معمولا قبل از یک سالگی درمیآیند و بچههاي زیر یک سال حتی شبها نیز شیر میخورند و در حالی که سر شیشه را در دهان دارند یا پستان مادر را میمکند به خواب میروند.
در شرح حال بسیاري از بچههایی که باپوسیدگی دندانهاي جلویی فک بالا به کلینیکهاي دندانپزشکی مراجعه میکنند عادت شبانه شیر خوردن را ذکر میکنند. علاوه بر این علت اصلی پوسیدگی، عدم رعایت بهداشت هم باعث میشود این پوسیدگیها به سرعت رشد کنند. همانطور که میدانید مقدار بزاق دهان هنگام خواب به شدت کاهش مییابد. (حتما تا به حال متوجه خشکی دهانتان هنگامی که از خواب بیدار میشوید، شدهاید.) و مادرانی که نسبت به رعایت بهداشت دهان کودکشان بیدقت هستند، اجازه میدهند این پوسیدگی پیشرفت و به سرعت دندانهاي فک بالا را درگیر کند. در صورت ادامه روند شیردهی شبانه حتی دندانهاي آسیا نیز دچار پوسیدگی میشوند. پوسیدگی دندانهاي آسیا بسیار جديتر است چون بچهها را در امر جویدن غذا با مشکل مواجه میکند و از تغذیه عادي عقب میاندازد. مادران باید به علامت اصلی پوسیدگی دندانها یعنی تغییرات ظاهري و حفرهدار شدن سطح سفیدرنگ دندان یا همان تغییر ظاهر میناي دندان حساس باشند و براي جلوگیري از پیشرفت پوسیدگی، توصیههایی را از دندانپزشک بخواهند چون زیر 2 سال هیچ اقدام درمانی نمیتوان کرد.
یکی دیگر از دلایلی که باعث میشود مادران متوجه پوسیدگی دندانهاي کودك نشوند، نسبت دادن تغییر حالت و رنگ دندانها به قطره آهن است. چون براي بچهها از 6 ماهگی قطره آهن تجویز میشود و هر چه سعی کنید باز هم تغییر رنگ مختصري به دندانهاي کودك میدهد، توجه مادران از دندانها کاسته میشود.
البته باید تاکید کنم تغییر رنگ بسیار مختصر در اثر قطره آهن با مسواك زدن برطرف میشود و اگر سعی کنید قطره را درست در انتهاي دهان بریزید دندانها رنگ نمیگیرند. بعد از دادن قطره لازم است به بچه آب بدهید یا دندانهایش را با گاز مرطوب تمیز کنید. پیشرفت پوسیدگی با علامت درد (بچه اجازه نمیداد دست به سمت دهانش ببرند) خود را نشان میدهد. گاهی بچهها دندانشان را مدام لمس میکنند یا تب بدون علت یا بیماري خاص دارند. اینها دلیل پیشرفت پوسیدگی است. اگر از این مرحله بگذرد آبسه و تورم ظاهر میشود و گاهی آنقدر پوسیدگی ریشه را تخریب میکند که چارهاي جز کشیدن دندان نمیماند.
والدین عزیز نباید مضطرب شوند. فقط کافی است ویزیت قبل از یک سالگی داشته باشند و توصیههاي دندانپزشک را جدي بگیرند. دندانپزشک به شما خواهد گفت شیرینی یا شکلات به ویژه شکلاتهاي چسبنده به بچه ندهید و اگر گاهی به او دادید دهانش را بشویید یا از او بخواهید مقداري آب بنوشد.
در رژیم بچه مقدار قند باید محدود باشد. ضمنا شیوه مسواك زدن به بچه را آموزش میدهد. به خاطر بسپارید حتی اگر پوسیدگی سطحی در چنین مواقعی اتفاق بیفتد با رعایت بهداشت پروسه پوسیدگی متوقف میشود یا خیلی کند خواهد شد.
اگر شما به دندانپزشک مراجعه کنید، او با یک بررسی ساده میتواند با ترکیبات خاص فلورایدداري که در اختیار دارد (اشکال خاصی از مواد براي بچههاي زیر 3 سال وجود دارند) و انجام فلورایدتراپی، مانع پوسیدگی دندانهاي کودکتان شود یا تا حدود زیادي از روند تخریب بکاهد. با این کار فرصتی به دست میآید که سن بچه افزایش یابد. بچههاي 3 سال به بالا با ترفندهاي خاص همکاري خوبی دارند و روي یونیت دندانپزشکی قرار میگیرند و امکان درمان پوسیدگی را فراهم میکنند.
اگر کودکی دندانهاي قدامیاش را به دلیل پوسیدگی از دست داده باشد هر چند فقدان این دندانها در امر جویدن خللی ایجاد نمیکند اما از منظر زیبایی و همچنین تلفظ برخی حروف مشکلساز خواهد شد. تلفظ حرفهایی مانند «ف» «ر» یا «ل» امکان دارد به درستی انجام نشود. در این حالت برخی از والدین اصرار میکنند از منظر زیبایی نماي دندانهاي جلویی براي بچه بازسازي شود. به این منظور پلاكهاي خاص ثابتی طراحی میشود که مانند یک پروتز که ساخته شده از اکریلیکهاي خاص همرنگ دندان است عمل میکند و با بند مخصوصی به دندانهاي عقبی کودك وصل میشود. این پروتز صرفا جنبه زیبایی دارد و هیچ کمکی به جویدن بچه نمیکند و کارایی دیگري ندارد.
تاکید بیشتر ما در مورد پوسیدگی دندانهاي عقبی است که متاسفانه از دید والدین پنهان میماند. توصیه میکنم حتما با مراجعه به دندانپزشک مانع این روند پوسیدگی شوید و یادتان باشد اگر این اتفاق براي دندانهاي عقبی بیفتد بچه را با مشکل جدي غذا خوردن روبهرو میکند. خدا را شکر این مادر عزیز به موقع به داد دندانهاي آسیاي اشکان رسیده است.