بیماری كلیه در افراد مبتلا به بیماری دیابت
افرادی كه در دو نوبت قند ناشتای آنها بالای 126 میلی گرم در دسی لیتر و غیر ناشتا بالای 200 میلی گرم در دسی لیتر باشد، مبتلا به بیماری دیابت هستند...
بیماری كلیه در افراد مبتلا به بیماری دیابت
افرادی كه در دو نوبت قند ناشتای آنها بالای 126 میلی گرم در دسی لیتر و غیر ناشتا بالای 200 میلی گرم در دسی لیتر باشد، مبتلا به بیماری دیابت هستند. بیماران دیابتی عروق كوچك و بزرگشان به صورت تدریجی در جریان بیماری صدمه می بیند و در نتیجه آن چشم و كلیه، اعصاب و عروق بدن دچار عارضه می شود. شایعترین علت نارسایی كلیه در دنیا درگیری كلیه در زمینه بیماری دیابت است. عارضه كلیوی معمولاً پنج سال پس از شروع بیماری قند ظاهر می شود ولی از آنجایی كه افراد مبتلا به دیابت نوع دو با تأخیر متوجه بیماری خود می شوند در زمان اولین مراجعه هم می توانند دچار عارضه كلیوی باشند.
عارضه كلیوی در این بیماران به صورت افزایش دفع آلبومین از كلیه هاست. در طول روز كلیه ها حداكثر تا 20 میلی گرم آلبومین دفع می كنند در حالی كه در بیماران دیابتی در شروع درگیری كلیه دفع پروتئین از 30 میلی گرم در 24 ساعت تجاوز می كند.
در این مرحله آزمایش ساده ادرار قادر به نشان دادن دفع آلبومین نیست و برای تشخیص آن از روشهای دقیق تری باید استفاده كرد. با گذشت زمان به تدریج دفع آلبومین ادرار افزایش می یابد و در این زمان آزمایش ادرار ساده نیز آلبومین را نشان می دهد و سپس با افزایش مقدار آلبومین در ادرار كارایی كلیه كم می شود و نهایتاً فرد دچار نارسایی كلیه می شود كه برای ادامه حیات باید از درمان های جایگزینی كلیه استفاده كند. برای تشخیص زودرس عارضه كلیه باید باید هر شش ماه نمونه ادرار از نظر آلبومین بررسی شود و اگر در دو نوبت آلبومین در ادرار وجود داشت بروز عارضه كلیوی قطعی است.
در موارد زیر احتمال بروز عارضه كلیوی در جریان بیماری دیابت افزایش می یابد:
- كنترل نامناسب قند خون
- فشار خون بالا كه تحت درمان قرار نگیرد.
- زمینه ارثی
- طول مدت ابتلا به دیابت
- نژاد (در نژاد سیاهپوست شایع تر است)
- چاقی و مصرف قرص ضد حاملگی
اقدامات پیشگیری و درمان دیابت
-از آن جایی كه علت بروز عارضه، عدم كنترل قند خون است كنترل صحیح قند خون در مراحل اولیه بیماری به بهبود بیماری كمك می كند در این موارد توصیه می گردد كه:HgA1c حتماً كمتر از 7% حفظ شود.
-كنترل دقیق كلسترول: عدد مطلوب در بیماران دیابتی LDL- كلسترول كمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر است.
رژیم غذایی مناسب و در بعضی از موارد درمان های كاهش دهنده كلسترول توصیه می گردد.
- محدودیت نمك و پروتئین رژیم غذایی
-كاهش وزن
-مراجعه پزشكی جهت شروع درمان های مناسب برای كاهش پروتئین ادرار
-درمانهای فوق در مرحله اول بیماری (دفع البومین كمتر از 300 میلی گرم ) در روز می تواند باعث بهبود بیماری شود ولی پس از استقرار بیماری درمانهای فوق الذكر فقط زمان بروز نارسایی كلیه را به تعویق می اندازد و درمان قطعی محسوب نمی شود. 306