درد گردنی ناشی از فتق دیسک بین مهره ای
با منشاء دیسک گردنی

« گردن درد (با منشاء دیسک گردنی) »
*شکل1
*تعریف
به درد محوری در عضلات،بافت همبند نظیر لیگامان ها و بافت استخوانی گردن که از اولین مهره پس سری تا مهره اول سینه ای ادامه می یابد اطلاق می شود. درد گاهی اوقات با سردرد پس سری،عدم تعادل ،درد انتشار یابنده به دستها که برخی از مواقع با بی حسی،گزگز،خواب رفتگی وسنگینی وکاهش قدرت عضلانی دست ها همراه میشود. گاهی درد موضعی و انقباض در عضلات شانه وپشت نیز در اثر تحریک ریشه های عصب دهنده عضلات موصوف پدید می آیدکه به نقاط ماشه ای(Trigger point)شهرت داشته وبسیار آزار دهنده است. اسپاسم عضلات پشت گردن و خشکی صبح گاهی آنها نیز ملاحظه می شود.
*انواع
درد گردن خود یک علامت بوده و ناشی از تاثیراتطیف گسترده ای از بیماری ها است .این درد میتواندبهمراه یک وضعیت حاد، بسیار کوتاه مدت و بی خطر(دوره بیماری کمتر از 3ماه طول میکشد)تا یک آسیب مزمن (بیش از 4 ماه) وپایدار،دائمی وخطرناک پدیدار گردد. بطوریکه درد گردن میتواند ناشی از :
کشیدگی و اسپاسم عضلات
کشیدگی ،پاره شدن یا آسیب تاندون ها و لیگمان ها
درد ناشی از انقباض موضعی ودائم بخش هائی از عضله(تریگر پوینت) که ناشی از تحریک توسط ریشه های عصبی است
*شکل2- تریگر پوینت یا نقاط ماشه ای
دردناشی از اسپوندیلوزمهره(آرتروز ،التهاب،شکستگی ویا تخریب بافت مهره ها و نسوج اطرف آن در اثر عوامل التهابی،عفونی ،نقص ساختمانی،تصادفات وضربه یا بیشتراز همه فرسایش طبیعی )
آرتروز مفاصل استخوانی گردن(مفاصل فاست)
فتق دیسکمهره های گردنی آسیب ریشه های اعصاب گردنی (رادیکولوپاتی)
شکل3- فتق دیسک بین مهره ای
واز همه بدتر میلوپاتی (تنگی کانال نخاعی و فشار بر نخاع شوکی) یا میلورادیکولوپاتی(تنگی توام کانال نخاعی به همراه فشار بر ریشه های اعصاب خروجی از نخاع در ناحیه گردن)شود که در مورد اخیر تنگی کانل نخاعی به تنهایی وبدون آسیب سایر بافت ها همراه معمولا فاقد درد باشد.
شکل4- ستون مهره ها و نخاع ناحیه کمری مبتلاء به تنگی کانال
*علل وعوامل ایجاد کننده
سن ،جنس ،نژاد و شغل می تواند در میزان مقاومت افراد نسبت به آسیب های وارده ،آرتزور و ایجاد درد های گردنی موثر باشدبطوریکه در سنین بالاتر از 50 سال بیش وکم وجود درجاتی از آرتروز ملاحظه میشود. در زنان خصوصا پس از یائسگی ارتروز بیشتر از مردان بروز میکند. در برخی از نزاد ها خصوصا بولسطه محیط کم آفتاب ربرخی از عرض های جغرافیایی زمینه ایجاد فرسایش و آرتروز گردن بیشتر است. متصدیان مشاغلی نظیر رانندگی ویا کار با کامپیوتر ویا نویسندگان ویا هر شغلی که نیازمند وضعیت خمیده گردن بمدت طولانی باشد و یا امکان ایجاد ضربات مکرر وجود داشته باشد امکان ارتزوز واجاد صدمات گردنی بالاتر است. .خم نگهداشتن طولانی یا یکسان قرار دادن طولانی گردن میتواند به گردن آسیب برساندافراد شاغل در ادارات که به مدت طولانی به پایین نگاه میکنند یا رانندگان که نگاهشان به طور مستمر به سمت جلو است. میتوانند در معرض درد و آسیبهای گردنی باشند. کشش عضلات گردنبمدت طولانی موجب فشار بیش از حد به گردن شده و عضلات و لیگامان های اطراف ستون مهره ای گردن شما تحت کشش زیادی قرار میگیرد و به دنبال آن ممکن است پارگی های میکروسکوپی در آنها ایجاد شود. بدنبال آن در این بافت ها تورم و درد ایجاد میشود که شما آن را به صورت درد و خشکی گردن احساس میکنید. این محدودیت حرکت قدری به علت درد و قدری به علت انقباض عضلات اطراف ستون مهره است که خارج از اراده شما صورت میگیرد و به آن اسپاسم هم میگویند. این نوع درد معمولاً با چند روز استراحت خوب میشود.فرسایش دیسکبین مهره های گردن که مسئول جذب کننده فشار و ضربات است با افزایش سن ایجادمیشود. از دست دادن آب و طراوت و چروکیده شدن موجب کاهش انعطاف پذیری وضربه گیری آن می شودو کم کم ارتفاع آن کم میشود و همین امر موجب میگردد مهره ها به یکدیگر نزدیک می شود. با کم شدن فاصله بین مهره ها فشار زیادی روی مفاصل بین مهره ای وارد میشود که این خود موجب آرتروز یا سائیدگیو ایجاد درد وتورم این مفاصل میشود.در اثر تداوم آسیبها و خم ماندن طولانی گردن معمولا تغذیه حاشیه محافظ دیسک گردنی نیز کم شده و موجب فرسودگی وپارگی الیاف آن شده که درنهایت با یک فشار ناشی از ضربه،سرخوردن،عطسه ،خمیازه ،سرفه ویا .... موجب بیرون زدگی هسته مرکزی دیسک(فتق دیسکگردنی) میشود. مواد خارج شده هم موجب التهاب شدید و هم موجب انسداد میکانیکی در محل عبور اعصاب میشود که در نهایت درد بسیار شدیدی را ایجاد میکند.
شکل5- بیرون زدگی دیسک بین مهره ای وایجاد فشار والتهاب بر ریشه اعصاب
هرچند گردن بسیار قابل انعطاف است و حرکات زیادی داردو وزن سر را تحمل می کند. ولی بدلیل اینکه در معرض ضربات و آسیب بوده ووزن سر را باید تحمل نماید، بشدت نسبت به ضربات آسیب پذیر است. تصادفات وسایل نقلیه وترمز شدید که موجب حرکت رفت وبرگشت ناگهانی گردن میشود(ضربه شلاقی) ورزش هایی مثل شیرجه و یا ورزش های رزمی و سقوط از ارتفاع میتوانند به راحتی به گردن صدمه بزنند.آرتریت روماتوئیدیا رماتیسم مفصلی میتواند با تخریب مفاصل بین مهره های گردن موجب درد و خشکی در گردن شود.بیماری های همراه نظیر عفونت، تومورها و یا بیماری های مادرزادیو نقایص مادرزادی ویا اکتسابی در ساختمان اجزای تشکیل دهنده گردن هم میتوانند از علل درد گردن باشند.
*نحوه ابتلا
پایداری گردن به علت شکل مهره ها و لیگامان ها و عضلات اطراف آن تامین میشود هرگون اختلال در اجزای یادشده موجب درد گردن می شود.تقریباً در تمام افراد بالای 50 سال، شواهد ابتلا به آرتروز در ستون مهره گردنی دیده میشود . لذا وضعیت بد گردن خصوصا در طولانی مدت ،استعداد ذاتی و افزایش سن که توان ومقاومت فرد را نسبت به صدمات کاهش می دهد از علل ایجاد اسیب و درد های گردنی هستند.
*علائم اصلی و هشدار دهنده
آسیب ها باشددرد و خشکی گردن خصوصا در صبح ها ناشی از اسپوندیلیت مهره های گردنی(علائم پایدار) ویا اسپاسم (علائم موقتی است)– تیر کشیدن به بازو ها ودستها- خواب رفتن وکاهش حس، روی دست ها،گزگزکردن ومورمور شدن انگشتان،کاهش قدرت عضلات دست و افتادن اشیاء بدنبال آن،در برخی از موراد تحلیل عضلات کوچک دستها. درد بدنبال اکثر ضربات شدیدی که به گردن وارد میشوند به علت آسیب به عضلات و یا لیگامان های اطراف سون مهره ای گردنی است. وقتی شدت ضربه بالا است ممکن است موجب شکستگی مهره های گردنی شود.وجود درد گردن به همراه بی اختیاری در اجابت مزاجو ضعف شدیدعضلانی (کاهش قدرت عضلات اندامها )که بدنبال تصادفات وضربات ایجاد شده باشد میتواندناشی از آسیب جدی به گردن ونخاع گردنی باشددر این موارد عدم جابجایی فرد مصدوم بدلیل احتمال شکستگی و بی ثباتی مهر های گردنو احتمال شدیدشدن آسیب ،ممنوع بوده و بی حرکت سازی گردن توسط آتل های مخصوص توسط تکنسین های اورژانس باید صورت گیرد.
*عوامل خطر ساز
افراد مبتلاء به روماتویید ارتریت،مولتیپل میلوم، استئوپورز(پوکی استخوان)،بیماری های مزمن استخوان، شلی بافت همبندی نظیر عضلات وتاندون ها(اهلر دانلس و یا هایپرلکسیتی ) در معرض آسیب های شدید تر نسبت به افراد عادی هستند لذا می بایست احتیاطات بیشتری در مقابل حوادث و ضربات اتخاذ نمایند.
*عوارض احتمالی
کاهش کیفیت زندگی و تحمل دائم درد واحتمال بروز افسردگی ناشی ازآن در موارد درمان نیافته شایع هستند. یک گردن درد سادهدر موارد بدون درمان وتداوم یابنده میتواند منجر به آرتروز گردن،اسپوندیلو ارتروپاتی مهره های گردنی، فتق دیسک گردنی و حتی تنگی کانال نخاعی در ناحیه گردن شود.سایر عوامل هشدار دهنده وخطر ساز شامل وجود بیماری زمینه ای ،ضعف وتحلیل عضلات دست و عدم پاسخ به درمان های رایج می باشد.
*روش ها واقدامات تشخیصی
در درجه اول و مهمتر از هر روش دیگری پزشک معالج با اخذ شرح حال و سوابق از بیمار ، بررسی تاریخچه وعوامل زمینه ساز وحوادث پیش آمده،بررسی زمینه های واستعداد شخصی،معاینه اختصاصی تا حد زیادی به تشخیص خواهد رسید. X-Ray عکس برداری ساده اطلاعاتی در خصوص آسیب هاو تخریب بافت استخوانی ومفاصل و ناهنجاری های مادرزادی واکتسابی وتغییر زوایای گردنی در اختیار می گذارد.CT—Myelographyو MRI در تعیین محل(آناتومیک)،نوع و وسعت درگیری و شناسائی ضایعات همراه در بافت نرم و استخوانی کمک کننده میباشند. انجام تست عصب وعضله (EMG-NCS)در شناسائی وتمایز بین ضایعات بوجود آورنده ورد سایر علل ،شدت،وسعت،محل ،مکانیسم ، نوع درگیری و پیش آگهی کمک فراوانی نماید.آزمایشاتسرولوژیک در شناسائی عوامل التهابی ،عفونی و..... و پی گیری سیر بیماری و پاسخ درمانی در این موارد یاد شده مفید بنظر می رسند.
شکل6- MRIمهره های ناحیه گردن
*اصول پیشگیری ومراقبت های اولیه
استفاده از آموزه های سلامتی و تبعیت از موازین خود مراقبتی بیشترین نقش را در رفع وکاهش عود بیماری خواهند داشت .استفاده ازمکمل ها ومواد غذایی نظیر کلسیم،منیزیوم و ویتامین دی درجلوگیری ازپیشرفتو کاستن از عوامل مستعد کننده ما را یاری خواهند داد.تمرینات ورزشی در جهت تقویت عضلات گردنی و کاستن از یکنواختی گردن در وضعیت طولانی -ارگونومی مناسب نیز میتواند از ابتلا به دردهای گردنی بکاهد.
شکل7- تمرینات تقویتی عضلات گردن
اصلاح وضعیت ناصحیح بدن در حین فعالیت ویا استراحت و حذف عوامل تشدید کننده و رعایت اصول ارگونومی(بهسازی چیدمان وتنظیم محیط. ابزارکار ولوازم زندگی) از مهمترین نکات قابل دسترس هستند.فعالیت های بالای سر که مستلزم خم کردن روبه بالای گردن و بالابردن دستها بالای سر است در کارگران مبتلاء باید کاهش یافته یا انجام نشود. ارتفاع بالش زیر سر باید به اندازهای باشد که تنها فاصله بین گردن تا زمین را پر نماید و ایجاد زاویه کمتر یا بشتر در حین خواب منجر به اسیب تدریجی گردن میشود.در افراد مستعد به آسیب گردن استفاده از پیلو های گردنی در حین خوابیدن در وسیله نقلیه حین مسافرت کمک کننده است. ضربات وسوانح از قبیل بستن کمربند تا حد زیادی میتواند مانع آسیب های خطرناک به گردن در حین رانندگی شود. البته اگر اتومبیل از پشت ضربه بخورد کمربند ایمنی کمکی نمیکند. در این مواقع پشت سری که در روی پشتی صندلی اتومبیل وجود دارد میتواند تا حد زیادی گردن را حمایت کند. یک تمرین منظم ومستمر و انجام ورزش های تقویتی کمربند عضلانی شانه وگردن برای جلوگیری ومقاومت نسوجدر برابر ضربات بسیار مفید هستند. ارائه تمرینات و ورزش های ناصحیح از سوی برخی از باشگاه های ورزشی بدون درنظر گرفتن گرم کردن اولیه،سرد نمودن تدریجی،توالی منطقی ورزشها و برنامه ریزی بر اساس سن وتوانایی افراد ،موجب می شود بسیاری از افراد با وجود بهره گیری از محیط ورزشی دچار سوانح و عوارض ناخواسته ورزش شوند.وسایل مورد استفاده در ادارات و دفتر کار میتوانند نقش بسزایی در محافظت از گردن داشته باشند پس بهتر است افرادی که به مدت طولانی گردن خود را خم نگه میدارند کمی میز را شیبدار کنندو یا برای خواندن کتاب وروزنامه از وسایل کمکی همچون کتابیار که شیب آن قابل تنظیم است بهره بگیرندو جهت تایپ مطلب از وسایلی به نام کپی هولدر یا نگهدارنده برگه استفاده کنند.در هنگام کار با کامپیوتر لازم است افراد همه بدنشان را به سمت مانیتور بچرخانند در صورتی که گردن صاف و رو به جلو باشد.استفاده طولانی مدت افراد از مانیتور آن هم با زاویه که موجب خمیدگی طولانی گردن می شود آسیب زا است لذا لازم است مانیتور را هم سطح با چشم قرار دهند یا حداکثر زاویه 10 تا 15درجهای در نظر بگیرند. این افراد لازم است زمانهایی را به استراحت یا حداقل تغییر جهت در ناحیه گردن و یا تمرینات کششی عضلات گردن اختصاص دهند.
*روش های درمانی متداول
بیماران باید بدانند اکثر موارد مبتلا با درمان حماتی وتسکینی مطمئنا و به طور کامل بهبود می یابند.خط اول درمان، درمان نگهدارنده یا حمایتی است که شامل داروها استامینوفن، داروهای ضد التهابی غیر استروییدی ،داروهای شل کننده عضلانی(درصورت همراهی اسپاسم عضلات) و در برخی موراد درد شدید اپویید ها نظیر ترامادول وکدیین می شوند. ماساژ با پماد ها وژل های حاوی ترکیبات مسکن نیز به کاهش اسپاسم ودرد کمک میکند.در موراد درد شدید و حاد فراورده های تزریقی نیز بکار می روند.گرم نمودن با استفاده از ماساژ،حوله گرم ومرطوب ،کیسه آب گرم و فیزیوتراپی موجب کاهش اسپاسم عضلانی موجود می شود. مانیپولاسیون(انجام مانور های دستی توسط متخصص مربوطه)در موارد دررفتگی،کشیدگی عضلانی وجابجایی مفاصل کاربرد دارد و درموارد التهابی مثل روماتیسم،عفونی،بیماری های استخوان ومهره،شلی بافت همبند،شکستگی های قبلی و دیسک گردنی ممنوع میباشد.کشش طولی (تراکشن)در صورت بروز اسپاسم ویا فتق دیسک تا حدی به کاهش علائم بصورت موقت کمک میکند.
شکل8- کشش طولی یا تراکشن گردن
درصورت آرتروز ودرد شدید مفاصل فاست انواع روش های بلوک اعصاب و تزریق در مفاصل یاد شده توسط متخصصین مربوطه انجام میشود.در موارد خفیف فتق دیسک بین مهره ای در مان حمایتی وشامل استراحت کافی،استفاده از داروهای ضد التهاب،گردنبند طبی نیمه سخت،ضد درد های نرولپتیک نظیر گاباپنتین وپره گابالین ،استفاده از لیزر پرتوان و داروهای ضد اسپاسم موثر است.
شکل9-گردن بند طبی
در صورت شدید بودن فتق ،پایداری درد وتداوم علائم فشار بر اعصاب گردنی به همراه آسیب مهره ای(اسپوندیلوز)و اختلال عصبی پیشرونده انجام عمل جراحی توصیه میشود. فشاربر نخاع گردنی یا میلوپاتی (ضعف،سفتی تا فلج عضلات اندام تحتانی،تشدید رفلکس های وتری،بی اختیاری اجابت مزاج و...)نیازمند انجام عمل جراحی برای جوش دادن مهره ها و اجزای بی ثبات و لامینکتومی برای ایجاد فضای بیشتر برای نخاع از جلوی گردن میباشد. نقاط دردناک ماشه ای که ناشی از انقباض موضعی عظلات شانه وپشت هستند با انواع روش های کمپرس گرم،کشش،تزریق و ..... قابل درمان هستند.
*عوارض درمان های رایج
مصرف طولانی مدت با دز بالای داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی(NSAIDS)واجدعوارض گوارشی،کبدی،کلیوی،قلبی،کاهش شنوایی،پوکی استخوان و.....می باشد.مصرف فراورده های خوراکی حاوی ترکیبات کورتون در درمان درد گردن جایگاهی ندارد وتنها در برخی از موارد در آسیب بدنبال ترمز شدید اتومبیل ویا تصادفات و کشیدگی عضلات ودیسک گردنی کاربرد داشته ویا در درمان فتق دیسک گردنی از طریق هدایت فلوروسکوپ یا MRI در محل خروج عصب تزریق موضعی صورت می گیرد.داروهای ضد اسپاسمو ضد درد اپوییدیموجب خواب آلودگی شده و مصرف آنها دقت لازم را حین رانندگی و کار با ابزارخطر ساز نظیر اشیاء برنده طلب میکند.استفاده طولانی مدت از کولار ها(گردنبند طبی) موجب سستی وضعف عضلات گردن می شوند.دستکاری و مانیپولاسیونامکان تحریک وتشدید درد را داشته و بدون انجام بررسی لازم واحتیاطات موجب آسیب به اجزای استخوانی ومفاصل میشود. انجام عمل جراحی جوش دادن مهره های گردنی محدوده حرکتی گردن را کم نموده ودر صورت عدم رعایت اصول و مراقبت درمانی موجب فرسایش در مره های بالایی وپایینی محل جوش دادن مهره ها می شود.
*نقش توانبخشی درمدیریت بیماری
بهره گیری از کولار ها یا کرست های گردنی(گردنبند طبی) در هنگام کار سنگین از قرار گرفتن گردن در وضعیت نامناسب و احتمال ضربه ناخواسته جلوگیری میکند. تقویت عضلات شانه وگردن موجب کاهش آسیب ویا عود بیماری می شود. استفاده از مدالیته های درمانی در بازتوانی و یا کاهش درد و اسپاسم کمربند عضلانی گردن وشانه میتواند مفید باشد ازقبیل امواج اولتراسوند(فراصوتی)،الکتریکی،دیاترمی(گرمایی)ومغناطیسی و حتی لیزر .مانیپولاسیون وآزاد سازی مایوفاشیال(عضلات ، فاشیا هاوبافت همبند) وکشش عضلات ولیگامان ها در درگیری مفاصل فاست ،انواع ارتروز ،در رفتگی ها و اسپاسم های عضلانی مفید هستند.انجام ورزش های ایزومتریک وایزوتونیک در تقویت عضلات ضعیف شده گردنی وکاهش آسیب وعود ضایعات بسیار کمک کننده هستند.استفاده از وسایل کمک حرکتی در مبتلایان به میلوپاتی(فشار بر نخاع و تنگی کانل نخاع گردنی) نظیر عصا و واکر ضروری میباشند.
*توصیه های طب مکمل
جاشیر گیاهی دارویی و بومی نواحی جنوبی ایران است که در طب سنتی در درمان بسیاری از اختلالات مورد استفاده بوده و در تسکین درد، التهاب ورفع گرفتگی عضلات (اسپاسم)از آن استفاده می شود. از روغن کندر نیز جهت ماساژ ورفع درد استفاده میشود.مصرف مواد غذائی سرشار از آنتی اکسیداننظیر پیش ماده ویتامین Aیا کاروتنوئیدها، ویتامین C، ویتامین E، سلنیوم و فیتو کمیکال ها (مواد شمیایی طبیعی هستند که به طور طبیعی در سبزیجات، میوه ها، دانه ها، آجیل و حبوبات وجود دارند)همگی موجب کاهش تخریب والتهاب موجود در بافت ها می شوند، بسیار مفید می باشد. مصرف مواد مغذی جهت تغذیه وجبران بافت معدنی از دست رفته نظیر مواد لبنی خصوصا شیر و کشک (در موارد فشار خون بدلیل شوری احتیاط شود) توصیه می شود. برای افزایش جذب کلیسم مواد لبنی و کاهش امکان رسوب در کلیه در مبتلایان به سنگ های دستگاه ادراری مصرف آب زیاد مخلوط با کمی آبلیموتاثیر گذار است)،ایجاد نشاط وتحرک کافی و پرهیز از رخوت و قرار گرفتن در موقیعت های ساکن وطولانی از ایجاد زمینه برای آسیب سیستم اسکلتی وعضلانی میکاهد.
*مدیریت بیماری (باید ونباید ها)
جهت پیشگیری بموقع از ایجاد آسیب های گردنی ،استفاده کنندگانداروهای آرامبخش(خواب آور)ویا سایر داروهای اعصاب وروان حتی برخی از مصرف کنندگان به ترکیبات اپویید(نظیر تریاک ومتادون) که بدون اختیار و در وضعیت نامتعادل بخواب می روند ،احتمال آسیب به مهره های گردنی وجود دارد،لذا در این موارد نیز توصیه به استفاده متناوب از کولار(گردنبند طبی) در زمان استراحت می شود.انجام ورزشهای مناسب گردن به صورت روزانه یا حین کار را مناسب دانست و افزود: در حالتی که گردن ثابت است فرد باید شانه را با فشار به عقب و جلو باز و بسته کند.ورزش مناسب دیگر عبارت است از اینکه فرد خود را به صورت صاف و بی حرکت قرار داده، دست خود را مشت کرده و در ناحیه پیشانی قرار دهد و با دست به سمت عقب فشار وارد کند و گردن را نیز به سمت جلو فشار بدهد به شرطی که هیچکدام حرکتی نداشته باشند و فقط فشار به همدیگر وارد سازند.این حرکت را میتوان با کف دست در گیجگاه سمت راست و چپ با همان شرایط ذکر شده، تکرار کرد.
در صورت ابتلاء به گردن درد :
محل درد را گرم نگهداشته واز قرار گرفتن در برابر وزش مستقیم باد کولر خود داری کنید.
از حرکات سریع گردن خود درای شود و در مواقع کار سنگین از گردنبند طبی استفاده کنید.
درصورت وجود درد ناشی از اسپوندیلیت وآرتروز مهره های گردنی ویا حتی فتق دیسک گردنی در هنگام مسافرت و خوابیدن در وسایل نقلیه حتما از پیلوهای مخصوص گردن و یا حتی کولار(گردن بند طبی ) استفاده نمایند.
شکل10- گردنبند طبی یا پیلوی گردنی
در هنگام خواب از بالش طبی ویا بالش متعادل استفاده شود بطوریکه ارتفاع آن کم ویا زیاد از حد نبوده وموجب خم شدن گردن نشود.
از رانندگی طولانی پرهیز شده ،آرامش اعصاب خود را حفظ نموده و به هیچ عنوان بار حمل نکنید.
چیدمان وبهینه سازی لوازم و ابزار (ارگونومی) محل کار و زندگی خود را مورد بازنگری قرار دهید.
روی تخت محکم یا زمین (زیر خود پتوی تا شده قرار دهید) استراحت نمایید.
در صورت بروز ناگهانی هرگونه اختلال حرکتی ،حسی در دست ها وپاها و اختلال در کنترل اجابت مزاج پزشک خود را مطلع نمایید.
در هنگام درد شدید از خدمات فیزیوتراپی،کاردرمانی،مانیپولیشن وکایروپراکسی استفاده نکنید.
*باورهای غلط
در صورت احساس درد در دست ها و خواب رفتگی وگزگز کردن انگشتان بیشترین احتمال دیسک گردنی وجود دارد؟
خیر ، بسیاری از اختلالات نظیر سندرم مجرای خروجی سینه، گیر افتادگی اعصاب در محل تنگی ها وعبور از مجاری ، سندرم مچ دست نیز چنین علایمی را دارند.
2-درمان قطعی درد گردن جراحی است؟
بسیاری از گردن درد ها منشائ عضلانی داشته وبا درمان حمایتی و داروئی ومراقبت کافی بهبود می یابند. با مراقبت کافی و استفاده از توصیه های توانبخشی نیز عوارض حاصله تا حد زیادی رفع خواهدشد.
3-با کشش ودستکاری(مانیپولیشن و اعمال کایروپراکتیک )دیسک گردنی جا می رود؟
هرچند در جابجایی و گرفتگی عضلات واجزای ساختمانی گردن از مانیپولاسیون استفاده می شود ولی درفتق دیسک گردنی در اغلب موارد انجام چنین مانورهایی بسیار خطرناک بوده وموجب وخیم تر شدن اوضاع میگردد.